UČEŠĆE ZAPOSLENIKA ODJELJENJA ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI U MOSTARU

Šef Odsjeka za ruralni razvoj Branko Brkić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji u Mostaru, u sklopu Projekta „Promovisanje EU integracija, inovativnih start-ap-ova i mogućnosti zapošljavanja u ruralnim područjima zemalja EUSAIR-a“ (zemlje zapadnog Balkana koje nisu članice EU).

Image for news

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine u saradnji s Mediteranskim agronomskim institutom iz Barija, a pokrovitelj Projekta je Ministarstvo vanjskih poslova Italije. Na konferenciji je učestvovalo 50 učesnika iz 7 zemalja zapadnog Balkana.

Kroz sveopću analizu stanja u domaćoj poljoprivredi i uticaj koji ima na proizvodnju zdrave hrane od „njive do trpeze“ (Evropski zeleni plan), mnogobrojne diskusije učesnika, prezentacije primjera pozitivne prakse zemalja regije pomoći poljoprivredi, izneseni su određeni zaključci o potrebi povećanja svijesti javne uprave za održiv ruralni razvoj kroz start-ap projekte, stvaranju povoljnijih uslova za kvalitetan život u ruralnim područjima, što bi za posljedicu imalo smanjenu depopulaciju stanovništva iz ruralnih područja, a samim tim i veće učešće stanovništva iz ruralnih područja u BDP koji je trenutno mali u odnosu na ukupan BDP zemalja EUSAIR-a.

„Realizacija iznesenih zaključaka je proces koji je moguća uspješno provesti ako smo svi svjesni važnosti svoje uloge u istom, i potrebe usaglašenog djelovanja stručnih, naučnih institucija, primjene novih znanja i uvođenja novih tehnologija u ostvarivanju zadatih ciljeva“, istakao je Branko Brkić.