Održan regionalni sastanak na temu afričke svinjske kuge

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju po pitanju afričke svinjske kuge u Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenko Ninković i šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Miroslav Geljić održali su sastanak sa predstavnicima uprava za veterinarstvo iz Republike Hrvatske, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Image for news

Sastanku su prisustvovali direktor Ureda za veterinarstvo BiH Saša Bošković, direktor Uprave za veterinarstvo pri Vladi Srbije Miloš Petrović, direktor Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Vladi Hrvatske Tatjana Karačić, pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kenan Muratović te pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Dragana Oklješa.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenko Ninković izrazio je zadovoljstvo što je upravo Brčko distrikt BiH domaćin regionalne konferencije te još jednom poručio da su preduzete sve mjere za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Saša Bošković koji je ujedno i organizator samog sastanka kazao je da veterinarska služba pokušava staviti bolest pod kontrolu.

„Mi nismo slučajno odabrali Brčko distrikt BiH. Primjetili smo da je bolest koncentrisana u slivu rijeke Save. Potrebno nam je zajedničko djelovanje jer bolest ne prepoznaje granice. Republika Hrvatska, Republika Srbija i Bosna i Hercegovina će biti mnogo jače ako poruke sa današnjih sastanaka budu uputile na prave adrese, a to su i Evropska komisija i Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja, kao i donosiocima odluka. Bez podrške vlada dvije zemlje i entitetskih vlada nema pobjede nad ovom bolešću. Tražićemo pomoć iz budžeta Evropske komisije. Od kolega iz Hrvatske smo dobili informacije da mi kao zemlje kandidati za EU možda imamo mogućnost da ova pomoć bude veća nego što je to u Hrvatskoj“, istakao je Bošković.

Direktorica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Vladi Republike Hrvatske Tatjana Karačić kazala je da je sastanak bio iznimno važan te da je ključno da tri države i nadležna tijela za veterinarstvo budu u kontinuiranoj komunikaciji, sa otvorenom razmjenom informacija i iskustava.

„Zaključci idu u smjeru dalje saradnje, jer smatramo da samo regionalnim pristupom možemo učinkovitije djelovati. Epidemiološka istraživanja pokazala su da se radi o identičnom virusu koji cirkuliše ovim područjem“, istakla je Karačić.

Direktor Uprave za veterinarstvo pri Vladi Republike Srbije Miloš Petrović kazao je da se nada da će današnji sastanak doprinijeti boljoj sinhronizaciji i sličnim koracima koji će se preduzimati za borbu protiv ove bolesti.